MASSAGE

Stijve of pijnlijke spieren in rug, nek, schouder, armen of benen? Behoefte aan een diepe ontspanning. Of  voorbereiding voor een sport prestatie. Dan kan (sport) massage u daarbij helpen.

Massage wordt al eeuwenlang in vele culturen toegepast. De Oude Grieken gebruikten al massage om pijnen en klachten aan het bewegingsapparaat te verhelpen of te verlichten, of om gewoon te ontspannen.

Soorten massage

Sport-/ontspanningsmassage. Wie op zoekt gaat naar een massage heeft meestal al een idee over de  gewenste massage. Wil ik een stevige massage, eventueel gericht op het losmaken van bepaalde spieren in rug, schouder, armen of benen? Of wil ik dit keer een meer ontspannende massage? Bij Haraku Massage kan je die keuze vlak voor je massage bespreken. Samen bepalen we dan hoe de massage wordt uitgevoerd. Zo kan ik een ontsapanningsmassage bijvoorbeeld heel rustig, of juist heel stevig geven. Het is maar net waar jij ontspannen van wordt. Mocht tijdens de massage blijken dat de druk in het geheel (of op een bepaalde spier) toch te intens is, geef dat dan zo snel mogelijk aan.

Ayurvedische massage.

 

Techniek

Bij massage wordt er gebruikt gemaakt van verschillende handtechnieken. De keuze van deze handtechnieken is afhankelijk van het doel van wat men wenst te bereiken. Deze handtechnieken worden gebruikt om toegang te krijgen tot de diepere spierlagen om daar de spierspanningen (wat daar al vele jaren vast kan zitten) op te heffen.

Het verharde weefsel wordt soepel gemaakt en de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Hierdoor ontstaat er een betere afvoer van afvalstoffen en een verbeterde toevoer van bloed (voedingsstoffen, zuurstof, warmte etc etc) wat het genezingsproces van de betreffende spieren zal bevorderen. Het doel hiervan is om de pijn op te heffen en de bewegingsbeperking te normaliseren.

Tevens activeert massage het immuunsysteem en vergroot hiermee de weerbaarheid tegen blessures. Ook is gebleken dat het de bloeddruk verlaagt, stress vermindert en slapeloosheid tegen gaat.

 

Zienswijze

Het menselijk lichaam is een complex systeem waarbij alles van top tot teen met elkaar verbonden is. Enkel het gebied masseren waar iemand pijn of een andere klacht heeft is vaak onvoldoende om een therapeutisch effect te kunnen bereiken. In de praktijk komt het dan ook vaak voor dat de werkelijke oorzaak van de klacht ergens anders in het lichaam zit.

Neem bijvoorbeeld een tenniselleboog;  deze klacht kan veroorzaakt worden door problemen in de schouder en/of de nek of zelfs de onderarm. Ook rugklachten worden vaak veroorzaakt door problemen in de billen, heupen, knieën of voeten.

Daarnaast zijn er natuurlijk vele andere factoren die een klacht kunnen veroorzaken of juist in stand houden. Het is dan ook de taak van de therapeut om de oorzaak van het probleem te vinden zodat er een gericht behandelplan opgesteld kan worden tezamen met eventuele adviezen m.b.t. de klacht.

 

Massage en andere Therapie?

Indien nodig wordt er ook advies gegeven om naast de behandeling gebruik te maken van een andere discipline. Denk hierbij aan een fysiotherapeut, orthomanueel therapeut of een podoloog. Tijdens mijn ruime 20 jaar aan praktijk ervaring ben ik tot de conclusie gekomen dat langdurige chronische pijnklachten vaak beter behandeld kunnen worden in samenwerking met andere therapeuten. Hierin zal ook ten alle tijden eerlijk advies worden gegeven. Elke therapie heeft zijn sterke kanten maar ook zijn beperkingen.

Samenwerking is naar mijn inziens een belangrijke sleutel tot het herstel van de klacht.

Uiteraard dient men ten alle tijden in contact te blijven staan met de huisarts of specialist.